Vientiane, Laos

I onsdags lämnade vi familjen Wikman i ”Bankan” för att ta oss norrut mot Laos. Först flyg till Udon Thani i nordöstra Thailand och därifrån buss till gränsen. Det är Mekong-floden som utgör gränsen mellan Thailand och Laos här, och bron man åker över heter Friendship Bridge.

Efter att vi fixat visum till Laos vid bron, så återstod ca 1½ timmes bussresa till huvudstaden Vientiane. Anledningen till vår resa var att jag skulle fixa Business-visa och det måste man göra på en ambassad utanför Thailand. B-visat behöver jag för att få arbetstillstånd och arbetstillstånd behöver jag för att jag har fått jobb.

Ett av de större villaområdena för västerlänningar på Lanta har ett gemensamägt bolag för att ta hand om områdets administration och ekonomi samt underhåll av gemensamma ytor såväl som de privata poolerna, trädgårdarna och husen.  Här har jag fått jobb som ”Office manager” och kommer att jobba tillsammans med en svensk ”General manager” och en thai assistent. I bolaget finns även ytterligare ca 10 thai anställda som poolskötare, ”handymen” och städerskor. Ska bli riktigt kul att få användning för den thailändska jag lärt mig.

I torsdags förmiddag tog vi oss då till ambassaden …

…och där var förstås massor av folk. Jag hade en hel bibba papper med mig från bolaget, men ändå påstod ”hon i luckan” att det var ett papper som saknades. Jag ringde till bolaget och fick reda på att det pappret de begärde från Ministry of Labour för att utfärda B-visa till mig, skriver Labour endast ut om man har B-visa!!!  Moment 22!

För att göra en mycket lång historia kort så krävdes det åtskilliga telefonsamtal, mycket tjat och lirkande med ”henne i luckan” men till sist så kunde jag i alla fall dagen efter lämna ambassaden med ett B-visum i mitt pass. Sicken pärs!

Staden Vientiane imponerade inte det minsta på oss (men det är kul att ha varit där ändå), så i går tog vi bussen till Udon Thani igen, stannade där en natt innan vi tog flyget tillbaka till Krabi och bil vidare hem till Lanta. Dock inte till vårt hus, för det har vi hyrt ut i 3 månader. Vår ursprungliga plan var nämligen att vi skulle resa runt i norra Thailand och Laos i 4-5 veckor och sedan bege oss hem till Sverige i början av mars. Men i och med att jag skaffade mig jobbet, så blev alla planer kullkastade. Men det gör inget – rundresan kan vi göra senare och nu ska vi ju vara bofasta på Lanta ett bra tag (planen säger 2 år, men det kan bli både längre och kortare).

Men som sagt – huset är uthyrt till mitten av april, så vi kommer att på ett hotell inne i Saladan som heter Lanta Residence. Helt ok. Fick till ett bra long-stay-pris också.