Två huvudstäder

När vi är på väg hem till Sverige i juli kommer vi att flyga via Kina. Vi flyger från Krabi till Shanghai och där stannar vi i  6 dgr. Därefter tar vi nattåget till Beijing och är där i 3 dgr för att sedan flyga till Köpenhamn därifrån. Ska bli spännande att komma till Shanghai. Har hört mycket om den staden. Asiens New York. Vi kommer att behöva visum för att komma in i Kina och det fixar man på Kinesiska Ambassaden i Bangkok. Så igår flög vi upp hit till BKK och i morgon ska vi till ambassaden. Normalt tar proceduren 4 dagar, men man kan få expressexpediering om man betalar extra (ett högre pris alltså, inte mutor) och då går det på en dag. Det kommer vi att göra eftersom vi vill hinna till Hua Hin till Songkran (thailändska nyåret) på lördag och innan dess ska vi ta en tur till Pattaya. Pattaya – detta syndens näste som vi har hört så mycket om och 95% – nej, 99% – av detta har varit negativt. Men vi vill ha sett stan i alla fall, så det blir en snabbtur dit.

Men, first thing first. Idag har vi varit på en fin utflykt till Ayutthaya ca 1½ timme norr om Bangkok. Ayutthaya är Thailands förra huvudstad och grundades omkring år 1350. Staden förstördes av burmeser på 1700-talet och är idag känt för sina ruiner och många buddhistiska tempel och pagoder. Ayutthaya är upptaget på Unescos världsarvslista.

På vägen dit stannade vi till vid ett av de kungliga sommarpalatsen, Bang Pa-In Palace. Ett gigantiskt område fullt med fina byggnader i thailändsk, kinesisk och europeisk stil och vackra trädgårdar.

0001 0002 0003

0004

Hett ute och rejält kallt inne – därav koftan. Efter att ha gått runt på palatsområdet drygt en timme behövde vätskebalansen definitivt återställas. På almanackan på pelaren syns den av thailändare högt älskade kung Bhumibol Adulyadej, Rama IX.

Här är några bilder från Ayutthayas imponerande tempelruiner:

0005 0006 0007 0008 0009

Historien om Buddha-huvudet i trädet är såhär: När man höll på med utgrävningarna av den gamla staden hittades detta Buddha-huvud. I avvaktan på sitt vidare öde ställde man det lutande mot trädet. Under en period därefter gjordes ett uppehåll i utgrävningarna och när man senare återupptog dessa, hade trädets rötter slingrat sig runt huvudet så det inte gick att få loss.

0010

Ser jag måhända lika from ut som Buddha…?

0011

Sedan stod ett besök i det vackra templet Wat Na Phra Mane med en jättebuddha i guld, på programmet.

0012

0001

Rakt framifrån ser det ut som om Buddha blundar men det är inte så…

0013

Han tittar nedåt så man kan ha ögonkontakt när man sitter nedanför och ”pratar” med honom.

0014

Lotusblommor och orchideer

0015

Denna statyn är över 1000 år gammal

0016

…en Buddha till. Vid Wat Lokayasutharam. 37 m lång och 8 m hög.

0017

Vägen tillbaka till Bangkok skedde med båt längs floden Chao Phraya. Ombord blev vi serverade en mycket god lunchbuffe

0018 0019 0020

Grand Palace, kungliga palatset.

0021 0022

Wat Arun (Gryningstemplet)

wat_arun1

Wat Arun på kvällen