Songkran 2013

Det thailändska nyåret, Songkran, firas i hela Thailand med världens största
vattenkrig. Det är den delen av firandet som är mest synligt men Songkran är årets
största högtid och varar upp till en vecka. De flesta är lediga då och man
reser och hälsar på sina föräldrar och övrig släkt. Många här i söder har sin
släkt i norra Thailand. Man går också i templet för olika ceremonier olika
dagar.

Här är bilder från dagen idag i Hua Hin. Det tog inte så lång tid innan vi var genomblöta (vilket iofs bara är skönt i hettan).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det som är så kul är att alla deltar – gammal som ung, thai som farang.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tungt beväpnade styrkor med ammunitionen på ryggen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trafikpolis med gummistövlar försöker ordna någon sorts ordning i kaoset (good luck)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här har Göran nyss fått sig en omgång och sekunden efter jag tagit fotot är det min tur (ja, ni ser ju hennes blick…)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fortfarande hyfsat torr…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man önskar varandra lycka på det nya året genom att stryka en massa bestående av talk blandat med vatten i ansiktet på varandra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hur många får plats på en tuk tuk?   Svar: hur många som helst.

0021

Sawatdee pi maai

Roadtrip to Samui

Ända sedan våra goda vänner Jeng och Gai lämnade Lanta för ca ett år sedan har vi pratat om att hälsa på dem på Koh Samui dit de flyttade. Nu blev det äntligen av. Henrik körde och det är en resa som tar nästan en dag i anspråk med körningen över till Surat Thani på östkusten, färjan över till Samui som tar ett par timmar och sedan körning igen till Chaweng på östkusten av Samui.

1

2

Fikarast med medhavt kaffe och kaka

Vi hade tyvärr otur med vädret under våra dagar på Samui, med regn den allra mesta tiden så det var inte så mycket av det vi planerat som gick att genomföra, men det var otroligt roligt att träffa Jeng och Gai igen och några rundor körde vi i alla fall.

34

68

Utsmyckning med anledning av högtiden Loy Kratong

En dag följde vi med Jeng och Gai till templet.

10

121416

Goa Jeng. Vad vi saknar dig här på Lanta!

Innan vi lämnade Samui ville vi åtminstone ha sett stranden och den morgonen var det i alla fall uppehåll och solen orkade till och med skina en liten stund.

18

Sedan gav vi oss av tillbaka mot Lanta igen. När vi kom till Krabi var vi ”tvungna” att köra inom till Finn och Henrik på Café Europa för några smarriga smörrebröd med tillbehör…

20

Midsommarafton

Det blev lite midsommarfirande här ändå. Vi var ett litet gäng som Henrik bjöd till ett improviserat gille på Black Pearl. Han hade fixat bl a Janssons, räkor och goda ostar. Mycket gott sa de som åt. Jag går ju på ”soppdiet”, så det var se men inte röra för min del. En trevlig kväll i alla fall.

Henrik, Jens och Sue. Jens och Sue driver tvätteriet Laundry Sue dit vi lämnar all vår tvätt.

Min arbetskamrat Jarmo och Henriks son Marcus.

Jens och Sue med dottern Safa, samt Henriks kompis som är på besök från Sverige.

Songkran 2012 – Gott Nytt År!

I helgen firades Songkran, det thailändska nyåret. Första dagen, den 13:e går världensstörsta vattenkrig av stapeln. Vi deltog inte i år, även om det är himla kul. Vårahyresgäster flyttade ut på fm och vi prioriterade att flytta hem, vi ville inte vänta en endaste dag till. Vår packning skulle Henrik hämta i bilen lite senare, så den skulle komma hem torr. Vi gav oss hemmåt i förväg för att plocka fram våra saker från vårt privata skåp, där vi förvarar allt sån’t som hyresgästerna inte ska få använda. Vi var naturligtvis förberedda på att bli genomvåta på vägen, så vi hade ombyte med oss i en platspåse. Och våta blev vi… (Jag satt bak och Göran körde, därför blev bilderna lite suddiga)

En postering fanns utanför vårt område 

Förra gången vi var med på Songkran var 2008. Jag norpar min egen text och bild från Resedagboken:

I söndags firades det thailändska nyåret, Songkran. Redan på 40-talet synkroniserade man årsskiftet med väst dvs 31/12, men firandet gör man ändå den 13/4 (thailändare missar inte frivilligt en anledning att ha kul).

Firandet innebär bl a att man kastar vatten på varandra vilket innebär lycka och att man renar sig inför det nya året. Från början har det säkert varit att man stänker vatten, men numera har det utvecklat sig till regelrätt vattenkrig på hög nivå.

Saladan var rena krigszonen. Från början hade vi med oss några vanliga fjuttiga vattenpistoler när vi skulle in till Saladan och äta lunch, men vi insåg ju snabbt att de kom vi inte långt med. Nej, här var det rejäla doningar som gällde, så det fick vi inhandla och sedan ge oss in i leken.

Vi åkte också runt på flaket på Henriks bil tillsammans med hans flickväns döttrar och stora tunnor med vatten som vi kastade på folk (vattnet alltså – inte tunnorna). Och vi fick naturligtvis lika mycket tillbaka. Vi var totalt dyngsura större delen av dan.

Alla var på strålande humör och skrattade och hade roligt. Thailändare och faranger, unga som gamla, i en enda stor vattenfest! Sanuk!!!

Familjen Lebert utanför vårt Café Nostalgie.

Hur många får plats på en tuktuk? Svar: hur många som helst…

Vi har hört att det mesta firandet sker i Bangkok och i Chiang Mai i norra Thailand. Där håller man tydligen på i flera dagar med vattenkriget, men vi tyckte det var alldeles lagom med en dag.

Nästa år ska vi vara med igen…var så säker!