Tsunami Memorial

0001

Var på Bangkok Phuket Hospital för check-up.

Där har man inrättat ett minnes-rum med bilder från tiden efter den ödesdigra tsunamin 2004.

Efteråt berättades det hemma i Sverige hur otroligt hjälpsamma och generösa thailändarna var mot västerlänningarna, samtidigt som de själva drabbats så hårt. Men thailändare har också berättat för mig med stor värme hur mycket hjälp de fick av svenskar och andra västerlänningar och hur tacksamma de är. Den mest kända för oss svenskar är kanske Susanne Jansson som startade och fortfarande driver barnhemmet i Muang Mai på Phuket, men många, många andra har hjälpt i stort och smått.

Jag bara visar några av bilderna i rummet utan kommentarer:

Grillat är gott…

…men vår grill har rostat sönder. Vi har letat efter en gasolgrill i Krabi men där har de bara kolgrillar. Och på Lanta kan vi glömma att hitta någon – här används bara halva oljefat när det ska grillas. I vårt någorlunda närområde kvarstår då Phuket.

Så i helgen var vi över dit på inköpsresa. Båten lämnade Lanta kl 8, sedan båtbyte till havs utanför Phi Phi vid 9 och ankomst Phuket Town vid 10.30.

Taxichauffören som körde oss från hamnen till hotellet är den första thailändaren vi träffat som snusar! Han hade både General, Ettan och Göteborgs rapé i bilen. De thailändare Göran tidigare velat bjuda på snus har vänligt men bestämt avböjt (med en antydan till rynkad näsa). Men den här snubben hade anknytning till Sverige genom att hans ”grand-sister” (förmodligen menade han hans systers dotter) är gift med en svensk och bor i Sverige.

Framme på hotellet (vi provade ett nytt denna gång – Royal Phuket City Hotel) slängde vi in ryggan på rummet och gav oss direkt ut på grill-jakt. Taxi till området där det finns många stora varuhus med många västerländska varor. De grillar vi hittade på de första ställena var antingen små kolgrillar eller stora monster-grillar med 4-5 brännare (”put a kangaroo on the barbie, mate”). Till slut hittade vi i alla fall en i hyfsad storlek. Något större än vi tänkt, men ändå acceptabel.

Problemet var nu hur vi skulle få den till Lanta. Den storleken vi tänkt oss från början hade vi kunnat ta med oss på båten (med visst besvär, men det hade gått) men denna var för stor och tung och butiken levererar endast inom Phuket. Men, om vi beställer via nätet så levererar de vart som helst i Thailand (skickar med posten). Så det har vi gjort, så får vi se om det kommer någon grill.

Vi passade också på att bunkra upp med lite västerländska matvaror, bra knivar och ny fin teflonbelagd stekpanna (ja, en sådan liten sak kan göra en lycklig här) samt kontorsmaterial till jobb.

Nu flyttar vi ju äntligen in i vårt hus igen på fredag och kan börja laga lite mat själv igen (…och förhoppningsvis grilla så småningom).

Efter en god natts sömn åt vi god frukostbuffé på våning 19 med fantastisk utsikt över Phuket Town och havet.

”Vad är det vita uppe på berget? Ett tempel?”

Nej, vid inzoomning visar det sig vara…

…en gigantisk Buddha!

Efter hemkomsten till Lanta vid 17-tiden, körde vi till verkstaden för att hämta min motorcykel som varit inne för reparation. Motorbyte och arbetskostnad = 4.200 baht (ca 900 kr)! Nu går den som en klocka igen.

I går kväll åt vi på stranden på Easy Bar. De har världens godaste kyckling i kokosmjölk med grön curry; lagom het och med massor av grönsaker. Vi får passa på att äta på strandrestaurangerna nu, för snart stänger de för säsongen. Antagligen efter Songkran (thailändska nyåret) som är till helgen.

Blandat januari

Lite blandat från början av januari

Hotell Baan Pron Phateep, Patong, Phuket

Hotellets nybyggda delux-rum

På båten tillbaka till Lanta

Gummiträd

Solnedgång över Andamaska havet

Hyfsat stor spindel

Jeanette på Sunshine Hill

Jeanette  och Ingmar njuter på Long BeachAngelica blir knådadSnyggt Bella!Hos danskarna i Krabi. Igen.

På spaning i KrabiGörans nyinköpta simglasögonUtanför Bajen RestaurangKoncentratiooon…

Den frivillige golfaren

Ola – bangolf är en lugn sport!

Hur går det, Ingmar?Angelica

Phuket – Phi Phi – Lanta

Mellan Phuket och Lanta ligger Phi Phi öarna. Den ena, Phi Phi Leh, är obebodd och vacker med sina dramatiska klippor.

Här är Maya Bay, känd för att filmen The Beach med Leonardo di Caprio spelades in här.

Båtbyte på Phi Phi Don. Den här gången byte i hamnen och inte till sjöss.

Alltid en lika trevlig syn – Saladan:

Några av Saladans restauranger som står på pålar ut i vattnet, Lanta Seafood, Saladan Seafood och Black Pearl. Under högsäsong är här fullpackat med folk

Piren i Saladan

Phuket

Jag hade varit hos vår doktor här på ön, Doktor Salarin, pga halsont. Det hade inte velat ge med sig trots penicillin-kur så hon rådde mig att åka till sjukhuset på Phuket för att bli undersökt av en specialist.

Vi bestämde oss för att om vi ändå skulle till Phuket, kunde vi stanna några dagar och få lite liv och rörelse som omväxling till lugnet på Lanta. Vi tycker att vi behöver det i mellan åt. Sagt och gjort. 2 dagar senare var vi på båten till Phuket, en resa på ca 3 – 3½ timme med båtbyte ute till havs utanför Phi Phi.

Från hamnen tog vi taxi direkt till Bangkok Phuket Hospital som är ett stort internationellt toppmodernt sjukhus i utkanten av Phuket stad.

Jag anmälde mig i receptionen (hade inte bokat tid i förväg, behövs inte) och inskrivningen gick fort eftersom jag varit där tidigare så de har mina uppgifter.

En sköterska följde oss till rätt avdelning och bad oss sitta ner och vänta. Efter ett par minuter blev jag hämtad av en sköterska som ställde lite frågor. Sedan var det till att bestiga vågen och jag fick säga hur lång (eller kort) jag är. Hon knappade in längden på vågen och *poff* så stod BMI på displayen. ”Hmm, a little overweight, madam”, sa den lilla runda sköterskan leende.

”I’m not overweight, I’m undertall”… hade jag lust att säga … men det sa jag inte. Jag bara log istället.

Efter att ha väntat ytterligare någon minut fick jag komma in till läkaren och blev undersökt. Sedan gick vi ner till första våningen och betalade och fick ut medicinen.

Drygt en timme efter det att vi klev ur taxin utanför sjukhusentrén stod vi där igen, och då hade vi hunnit fika också! Snacka om effektivitet och service!

Sedan åkte vi till Patong och tog in på hotell för två nätter.

Vi gick ut ”på stan”…

 …shoppade i den stora gallerian Jungceylon…

… solade och badade i sardinburken…jag menar, på stranden …

 … och avslutade med att kolla in folklivet på Bangla Road, uppflugna på var sin hög stol utanför Starbuck’s.

Thaiboxning ikväll…

Lite julstämning?