BKK-Pattaya-Hua Hin

Nu är det fredag kväll och vi har installerat oss på hotellet i Hua Hin.

I tisdags lämnade vi in våra pass och visumansökningar på kinesiska ambassaden i Bangkok.  Jag hade kunnat skriva mycket om den upplevelsen, men jag sammanfattar med att det var en Pärs med stort P.

0003

Vi fick köa i 5 timmar!! 1½ timme utomhus i den gassande solen och sedan ytterligare 3½ inne. När vi väl kom fram till luckan så fick vi reda på att vi inte kunde få visumen på en dag, utan först på onsdag i nästa vecka pga Songkran-helgen. Så vi får ta oss tillbaka upp till Bangkok igen efter Hua Hin.

I onsdags tog vi så en bil till Pattaya, som ligger ca 2 timmar sydost om Bangkok.

0002

Jag ska vara snäll, så jag kan säga såhär om Pattaya:                                                  Så – nu har vi varit där. Check. Behöver vi inte åka dit fler gånger.                              Sammanfattningsvis handlar Pattaya om:

0005

0008

I morse gav vi oss iväg med bil hit till den betydligt trevligare staden Hua Hin. En resa på 5 timmar. Hua Hin ligger på andra sidan Siam-bukten i förhållande till Pattaya, så man får köra upp om Bangkok. Det tar som sagt 2 tim till BKK och sedan 3 timmar söderut till HH.

Nu ska vi ut och titta på sta’n och få oss något att äta. I morgon blir det VATTENKRIG…

Två huvudstäder

När vi är på väg hem till Sverige i juli kommer vi att flyga via Kina. Vi flyger från Krabi till Shanghai och där stannar vi i  6 dgr. Därefter tar vi nattåget till Beijing och är där i 3 dgr för att sedan flyga till Köpenhamn därifrån. Ska bli spännande att komma till Shanghai. Har hört mycket om den staden. Asiens New York. Vi kommer att behöva visum för att komma in i Kina och det fixar man på Kinesiska Ambassaden i Bangkok. Så igår flög vi upp hit till BKK och i morgon ska vi till ambassaden. Normalt tar proceduren 4 dagar, men man kan få expressexpediering om man betalar extra (ett högre pris alltså, inte mutor) och då går det på en dag. Det kommer vi att göra eftersom vi vill hinna till Hua Hin till Songkran (thailändska nyåret) på lördag och innan dess ska vi ta en tur till Pattaya. Pattaya – detta syndens näste som vi har hört så mycket om och 95% – nej, 99% – av detta har varit negativt. Men vi vill ha sett stan i alla fall, så det blir en snabbtur dit.

Men, first thing first. Idag har vi varit på en fin utflykt till Ayutthaya ca 1½ timme norr om Bangkok. Ayutthaya är Thailands förra huvudstad och grundades omkring år 1350. Staden förstördes av burmeser på 1700-talet och är idag känt för sina ruiner och många buddhistiska tempel och pagoder. Ayutthaya är upptaget på Unescos världsarvslista.

På vägen dit stannade vi till vid ett av de kungliga sommarpalatsen, Bang Pa-In Palace. Ett gigantiskt område fullt med fina byggnader i thailändsk, kinesisk och europeisk stil och vackra trädgårdar.

0001 0002 0003

0004

Hett ute och rejält kallt inne – därav koftan. Efter att ha gått runt på palatsområdet drygt en timme behövde vätskebalansen definitivt återställas. På almanackan på pelaren syns den av thailändare högt älskade kung Bhumibol Adulyadej, Rama IX.

Här är några bilder från Ayutthayas imponerande tempelruiner:

0005 0006 0007 0008 0009

Historien om Buddha-huvudet i trädet är såhär: När man höll på med utgrävningarna av den gamla staden hittades detta Buddha-huvud. I avvaktan på sitt vidare öde ställde man det lutande mot trädet. Under en period därefter gjordes ett uppehåll i utgrävningarna och när man senare återupptog dessa, hade trädets rötter slingrat sig runt huvudet så det inte gick att få loss.

0010

Ser jag måhända lika from ut som Buddha…?

0011

Sedan stod ett besök i det vackra templet Wat Na Phra Mane med en jättebuddha i guld, på programmet.

0012

0001

Rakt framifrån ser det ut som om Buddha blundar men det är inte så…

0013

Han tittar nedåt så man kan ha ögonkontakt när man sitter nedanför och ”pratar” med honom.

0014

Lotusblommor och orchideer

0015

Denna statyn är över 1000 år gammal

0016

…en Buddha till. Vid Wat Lokayasutharam. 37 m lång och 8 m hög.

0017

Vägen tillbaka till Bangkok skedde med båt längs floden Chao Phraya. Ombord blev vi serverade en mycket god lunchbuffe

0018 0019 0020

Grand Palace, kungliga palatset.

0021 0022

Wat Arun (Gryningstemplet)

wat_arun1

Wat Arun på kvällen

Sverige x 2

I dag har vi varit i Sverige två gånger. Först på Svenska Ambassaden som ju faktiskt är svensk mark och sedan på IKEA som känns som svensk mark. Ambassaden besökte vi bl a för att få våra svenska körkort översatta för att kunna skaffa thailändska körkort. Översättningen måste göras på ambassaden. I och med att vi gör det slipper vi göra teori- och körprov.

Fotoförbud råder både på och utanför ambassaden så fotot nedan är smygtaget medan vi väntade. Syns gör både svenska flaggan och dalahästar :)

IKEA, Bang Na

Priserna är faktiskt högre än i Sverige (även om man inte räknar i baht).

Kassalinjen känns igen va?

Korven och glassen var faktiskt ännu billigare än i Sverige. Drygt 3 kr för korven och 1.50 för glassen.

Vi tog naturligtvis en vända in på Swedish shop, där de säljer svenska matvaror. Tidigare har man där kunnat hitta Abbas sillinläggningar, Wasa knäckebröd, Marabou mjölkchoklad osv. En räddning för svenskar runt om i världen mao.

Tyvärr har IKEA nu slängt ut alla andra märken och säljer enbart sitt eget. Knäckebröd som smakar papp, choklad som liknar den man kan köpa i vilken lokal butik som helst och sill finns öht inte. Nej, nej och åter NEJ! Detta är en stor miss av IKEA. Försäljningen i Swedish shop har enligt uppgift följdaktligen sjunkit rejält. Inte alls konstigt. Det är de äkta varorna man saknar och längtar efter, inte några andra klassens kopior.

Asiatique

Bangkok är kontrasternas stad på många vis. Här ett exempel: moderna skyskrapor med glasfasader och små skabbiga skjul om vartannat.

På väg på floden till den nya stora nattmarknaden Asiatique (http://www.thaiasiatique.com/en/index.php). Man kan ta sig dit landvägen också, men det är ju trevligare med en båttur på Chao Praya.

Av de 15 restaurangerna valde vi att dinera på italienska Capri. Ett val vi inte ångrade. Vilken delikat måltid! Superbt vin, till förrätt blandade cold-cuts (ovan), till huvudrätt en lasagne som inte stod Aons på Black Pearl efter (vilket inte säger lite) och till dessert…

…den mest perfekta Tiramisu jag någonsin ätit. Mmmmm…

Efter middagen gick vi en runda på ”marknaden”. Den blev dock kortare än planerat pga regnet.

Resan tillbaka till hotellet gjorde vi med BTS (sky-train). Smidigt och snabbt och överkomligt pris. De flesta resorna kostar 4-5 SEK.

Gatuhandeln på Sukhumvit road

Sweet Dreams

Provade ett för oss nytt hotell i Bangkok som heter Dream Hotel. Ligger bra till i Sukhumvit-området och nära till sky-train. Visade sig vara ett riktigt bra och extremt prisvärt hotell. Inget myspys men fräckt. Många roliga detaljer.

Hotellets tuktuk som kör dig till skytrain om du inte orkar gå 5 minuter.

Lobbyn

I restaurangen

Krung Thep

I morgon flyger jag upp till Bangkok (Krung Thep på thai) för att möta Göran som äntligen kommer från Sverige. Det har varit lååånga 2 månader själv utan min käre make.

Vi stannar i huvudstaden 4 dagar för bl a ett besök på Asiens största IKEA som öppnade för drygt ett halvår sedan. Behöver lite attiraljer till huset.

Shopping på MBK…

…och besök på den nya stora nattmarknaden Asiatique som ligger vid floden (Chao Praya) står också på agendan.

Ska bli kul att komma till Bangkok igen. Gillar den staden skarpt!

Tillbaka till Thailand

”…….Miss Lena…………..Krabi………….immediately”, var vad jag tyckte mig höra på thai-bruten engelska från högtalarna på Suvarnabhumi flygplats i Bangkok. Var inte säker eftersom det var svårt att höra pga sorlet. Onda aningar i magen. Jag la ner tidningen jag läste, och gick fram till en av diskarna och visade mitt boardingkort.

”You should be at gate B1 NOW!! You really have to hurry, madame!”                      ”But, but…this IS gate B1”, stammade jag.                                                                    ”No madame, this is gate B1 B”!

Shit shit shit shit shit shit…

Snabbt samla ihop handbagaget bestående av en stor 8-kilos bag, en fullproppad laptop-väska samt en axelremsväska och halvspringa så gott det gick mot gate B1, med väskorna bumpande mot vad, lår och ända. Nu jäklar gällde det att lägga på en rem. Jag hade inte fördrivit tiden på flygplatsen i flera timmar, för att sedan missa sista inrikesplanet för dagen till Krabi…

Efter att ha tagit mig upp en trappa såg jag genom de stora fönstren Air Asia-planet i slutet av ”snabeln” vid, vad jag förmodade var, gate B1. Tre personal-kvinnor med walkie-talkies och minst sagt stressad uppsyn viftade fram mig längs vägen dit. Snabbt uppvisande av boardingkort och pass vid gaten, fortsatte hjälpligt springande i ”snabeln” och in i planet för att så småningom sjunka ner på plats 23A! I made it!!! Planet började omgående taxa ut till startbanan.

Vän av ordning undrar säkert hur i h-e jag kunde sitta och läsa i godan ro, om det uppenbarligen var dags för avgång. Till mitt försvar kan jag säga att där jag satt och väntade, väntar folk till tre olika gater för inrikesflyg, så jag satt inte precis ensam kvar OCH vi har flera gånger tagit inrikesflyget från just dessa gater OCH flera av dessa gånger har Air Asia varit så försenade att avgångstiden har varit väl passerad innan de satt upp Krabi-skylten och vi har fått gå ombord. Därför reagerade jag inte heller denna gång. Men jag har lärt min läxa nu.

Nåväl, resan både före och efter denna lilla incident gick som på räls.

Jag stannade över en natt i Krabi stad, för jag skulle till ”Imigration” och få utskrivet ett intyg att jag har en fast adress i Thailand. Detta behövs för att få min nyinköpta motorbike registrerad i mitt namn (annars får man skriva den på någon thai-vän som man litar på). Till Imigration åkte jag motorcykel-taxi för första gången. Har undvikit det tidigare eftersom de kör som om de snott mc:n. Men detta var en lite äldre förare som såg så lugn och snäll ut, så ok då (fast i och för sig ser nästan alla thailändare lugna och snälla ut…). Han körde mig dit, väntade 20 min utanför och körde mig sedan tillbaka igen, allt för 100 B (ca 23 spänn). Perfekt!

Lite senare tog jag bussen till Lanta och var hemma vid 18-tiden. Huset hade Pim städat och dekorerat med blommor och vikta handdukar på sängarna. Härligt! Hon är en pärla.

I går och idag har jag inte gjort så mycket. Är trött pga jetlagen och har packat upp i lugn och ro, gått promenader på stranden, kollat att allt står rätt till i några av grannhusen som tillhör våra vänner och kört några turer.

Några bilder från Klong Dao (igen):

Här har man lagt sandsäckar som skydd mot havet

Paz lär få renovera en del inför nästa högsäsong

Kompis som njuter av livet oavsett vad

I dag körde jag ner till Klong Nin. Förra veckan igen var här en rejäl monsunstorm, som ödelade strandrestaurangerna vid stora delar av de sydliga stränderna här. Värst drabbad var enligt uppgift stranden Klong Nin. Jag kom inte ner till stranden för det var avstängt, och på de få ställena det inte var avstängt vågade jag inte gå för långt ut pga ras-risken. De två första bilderna har jag tagit själv, men de andra har jag lånat från FB och de togs samma dag eller dagen efter ovädret. Havet har alltså pressats upp pga stormen, och ätit sig in under byggnaderna som sedan rasat. Onödigt är väl att säga, att det inte har byggts enligt konstens alla regler här…

Normalt är stranden 20-30 m bred!

Här ser man fundamentet till den nu försvunna strandmuren till höger i bilden, där också trappan upp till restaurangen började. Så mycket har vågorna ätit upp!

Nähä, nu så är det dags att gå och nanna för imorgon är det jubbedag…