Skolan

Jag fortsätter med mina thai-studier även denna vinter på Lanta International Language School. Dock inte på heltid som förut, utan två timmar två dagar i veckan. Det är precis lagom. Vi är en grupp på fem personer, tre från Sverige, en från Schweiz och en från England och inriktningen är mer på konversation och hörförståelse än läsa och skriva även om vi övar lite på det också för att hålla det igång. Det är inte klokt vad mycket jag hunnit glömma under månaderna i Sverige!

Pra Ae (Long Beach)

Strålande sol, 28 grader varmt och en 3 km lång fin strand nästan för oss själva – det är Long Beach i oktober anno 2011. Vi har ovanligt fint väder för säsongen, det regnar nästan inte alls.

Vi tar oss helst till Long Beach, som är den närmsta stranden efter vår strand Klong Dao, pga att Klong Dao är väldigt långgrunt. Det är ju toppen för alla barnfamiljerna, men vi föredrar att kunna doppa oss utan att behöva gå halvvägs till Phi Phi… (som syns i bakgrunden på bilden ovan)

På Long Beach brukar vi ligga i en sk sala och läsa när vi inte badar eller promenerar på stranden. När det närmar sig lunch kommer personal med menyer och vi beställer god thai-mat som vi äter i salan. Jäsigt!

Resan

Det brukar alltid hända något under vår resa till Thailand. Är det inte förseningar så är det bagage som kommer på villovägar. Vi har vant oss vid det nu, och tar det med jämnmod.

Denna resa var inget undantag från regeln. Vi reste med Turkish Airlines Köpenhamn-Istanbul-Bangkok. Det började hur bra som helst. Jag hade dagen innan för första gången checkat in via internet och det var ju smidigt. Gick lite fortare vid bagageinlämningsdisken på Kastrup och vi behövde inte vara där lika tidigt. När vi blivit av med bagaget hade vi ändå lite tid att slå ihjäl, så vi åt en bit mat medan vi väntade på att ”Go to gate” skulle komma upp på skärmen. Men avgångstiden närmade sig och inget ”Go to gate” kom upp. Inte ens gate-numret visades. Vi började ana ugglor i mossen, och mycket riktigt: det som kom upp på skärmen var det högst oönskade ”Delayed”. Det slutade med att vi kom iväg drygt 2 timmar försent, och i och med det missade vi planet från Istanbul till Bangkok. Suck!

Vid transitdisken på Atatürk flygplats i Istanbul var det fult kaos med alla som skulle boka om sina resor. Det hade varit förseningar på flygplatsen hela dagen så det var inte bara vårt plan. Till slut blev vi i alla fall ombokade till Bangkok-planet dagen efter. Vi fick bo på ett hotell 1 timme utanför Istanbul (alla hotell inne i staden var fulla) på flygbolagets bekostnad.  När vi väl kommit dit och blivit inskrivna var klockan 4 på morgonen och vi stupade i säng.

Hotell Klassis
Hotell Klassis, Istanbul

Dagen efter blev en enda lång väntan på att flygplats-bussen skulle komma kl 19. Hotellet var jättefint och omgivningarna också, men det var regnigt, blåsigt och kallt (förvånande, jag trodde det var varmt i Turkiet) så vi fick hålla oss inomhus.

Bussen kom som den skulle kl 19 och sedan flöt allt på bra enda fram till bagagebandet på Suvarnabhum flygplats i Bangkok dagen efter. Den ena resväskan saknades! Tur i oturen så var det Görans väska som saknades. Låter taskigt, jag vet, men dels är det mycket lättare för honom att hitta kläder här (jag är ju inte precis storlek ”petit”) och dels hade vi packat de flesta grejerna till huset och matvaror i min väska. Vi gjorde en mental minnesanteckning om att hädanefter dela upp våra kläder i båda resväskorna i stället för att packa i var sin. Efter anmälan om väskan till Turkish servicedisk, så var det dags att ta Air Asia till Krabi och övernattning på City Hotel. I Krabi gick vi till varuhuset Vogue så Göran fick handla det viktigaste i klädväg.

När vi vaknat morgonen efter, jet-lagade och goa, åt vi frukost tvärs över gatan.

Kl 10 blev vi hämtade av Mee och efter besök på CAT Telecom för att sätta igång vårt mobila bredband samt matvaruinköp på Tesco Lotus och Big C bar det av till Lanta.

Turkish Airlines ringde och sa att resväskan kommit tillrätta och de skulle skicka den samma kväll. Jubel och hurra-rop!

Efter en timme var vi framme vid första färjeläget

Saladan sett från andra fäjeläget.

Och som vanligt infinner sig känslan av att komma hem när bilen kör av den sista färjan…