Sverige-besök

Vi fick trevligt besök från Sverige när Peter, Lisbeth, Sara, Wolfgang och Lova hälsade på.

Vi tog dem naturligtvis till vår favoritrestaurang Rann på Klong Dao vid solnedgången

Vi avslutade kvällen på Pas´ bar ”The Indian” med gott att dricka, risballong och fire-show av Pas själv

 

Alltid glad och go’

Första advent

Dagen före första advent bakade jag lussekatter.

Veckan innan gjorde Göran glöggen

Och den första advent hade vi vårt lilla mingel på terrassen med Lena och Per samt Christina och Janne. Saknades gjorde Ellinor och Nappe för stackars Ellinor var sjuk.

Detta var andra året, så nästa år blir det en tradition (”en gång är ingen gång, två gånger är en vana och tre gånger är en tradition”).

Vädret

I motsats till norra Thailand så ha vädret här i söder faktiskt varit bättre än tidigare år vid samma tid. Det brukar annars normalt komma ett regn varje kväll, ungefär lagom vid den tiden när vi går ut och äter (hmm), men det har det inte gjort i år. Visst har vi regn och de senaste dagarna även åska, men som sagt, inte alls i samma omfattning. Solen skiner i stort sett varje dag och det är riktigt varmt och skönt.

Översvämningar

Översvämningarna i norra Thailand och Bangkok, som är de värsta i mannaminne, har inte drabbat oss (personligen) på annat sätt än att det är brist på vissa varor. En del hyllor på 7/11 har gapat tomma ett tag nu och på de större varuhusen inne i Krabi stad, t ex Tesco och Big C, är det hyllmeter efter hyllmeter som saknar varor. Det beror till en del på att vägarna är översvämmade och transporterna inte kan ta sig fram, men de senaste veckorna har fabrikerna fått stänga pga att de står under vatten och inte kan producera något.

Många av lokalbefolkningen här är dock betydligt mer påverkade pga att de har släkt och vänner i de översvämningsdrabbade områdena. Många, många har drabbats oerhört hårt och har förlorat både hus och hem och möjligheten att försörja sig. En stor tragedi.

Vad jag har förstått så försvinner vattnet nu så sakta och vattennivåerna sjunker. En ”översvämningsexpert” har sagt idag att Bangkok kommer att vara torrt i början av december

Phuket – Phi Phi – Lanta

Mellan Phuket och Lanta ligger Phi Phi öarna. Den ena, Phi Phi Leh, är obebodd och vacker med sina dramatiska klippor.

Här är Maya Bay, känd för att filmen The Beach med Leonardo di Caprio spelades in här.

Båtbyte på Phi Phi Don. Den här gången byte i hamnen och inte till sjöss.

Alltid en lika trevlig syn – Saladan:

Några av Saladans restauranger som står på pålar ut i vattnet, Lanta Seafood, Saladan Seafood och Black Pearl. Under högsäsong är här fullpackat med folk

Piren i Saladan

Phuket

Jag hade varit hos vår doktor här på ön, Doktor Salarin, pga halsont. Det hade inte velat ge med sig trots penicillin-kur så hon rådde mig att åka till sjukhuset på Phuket för att bli undersökt av en specialist.

Vi bestämde oss för att om vi ändå skulle till Phuket, kunde vi stanna några dagar och få lite liv och rörelse som omväxling till lugnet på Lanta. Vi tycker att vi behöver det i mellan åt. Sagt och gjort. 2 dagar senare var vi på båten till Phuket, en resa på ca 3 – 3½ timme med båtbyte ute till havs utanför Phi Phi.

Från hamnen tog vi taxi direkt till Bangkok Phuket Hospital som är ett stort internationellt toppmodernt sjukhus i utkanten av Phuket stad.

Jag anmälde mig i receptionen (hade inte bokat tid i förväg, behövs inte) och inskrivningen gick fort eftersom jag varit där tidigare så de har mina uppgifter.

En sköterska följde oss till rätt avdelning och bad oss sitta ner och vänta. Efter ett par minuter blev jag hämtad av en sköterska som ställde lite frågor. Sedan var det till att bestiga vågen och jag fick säga hur lång (eller kort) jag är. Hon knappade in längden på vågen och *poff* så stod BMI på displayen. ”Hmm, a little overweight, madam”, sa den lilla runda sköterskan leende.

”I’m not overweight, I’m undertall”… hade jag lust att säga … men det sa jag inte. Jag bara log istället.

Efter att ha väntat ytterligare någon minut fick jag komma in till läkaren och blev undersökt. Sedan gick vi ner till första våningen och betalade och fick ut medicinen.

Drygt en timme efter det att vi klev ur taxin utanför sjukhusentrén stod vi där igen, och då hade vi hunnit fika också! Snacka om effektivitet och service!

Sedan åkte vi till Patong och tog in på hotell för två nätter.

Vi gick ut ”på stan”…

 …shoppade i den stora gallerian Jungceylon…

… solade och badade i sardinburken…jag menar, på stranden …

 … och avslutade med att kolla in folklivet på Bangla Road, uppflugna på var sin hög stol utanför Starbuck’s.

Thaiboxning ikväll…

Lite julstämning?

Loi Kratong

Vid fullmånen som infaller i november månad (egentligen i den 12:e månaden i Thai lunar calendar, vilket vanligtvis är under november i vår kalender) firas högtiden Loi Kratong som är den mest berömda och vackraste av alla thailändska högtider.

Loi betyder flyta och kratong är en liten ”båt” som man gör av en skiva av bananplantans stam samt dekorerar med bananblad vikta i olika formationer, och vackra blommor och andra dekorationer, samt ett stearinljus och 3 rökelsestickor. Vid midnatt skjuter man sedan ut sin kratong i vattnet och ser den flyta iväg. Innan man sätter den i vattnet lägger man i en bit nagel, ett hårstrå samt ett mynt och tänder ljuset och rökelsen. Ceremonin är en hyllning till vattenandarna och botgörelse för alla synder. Detta är såklart väldigt vackert, speciellt om det är många kratonger. Det är en stor buddhistisk högtid och firas överallt i Thailand.

Precis som förra året träffades vi ett gäng elever och lärare på skolan, och gjorde våra egna kratonger. Receptionisten på skolan, Nita, skaffade alla bananblad och blommor och övriga dekorationer och visade oss sedan hur vi kunde vika bananbladen i olika former och dekorera våra kratonger.

Till skillnad från i fjor, då vi åkte över till Old Town på östkusten, stannade vi i år på vår sida av ön. Dock var det för mycket vågor, så det var omöjligt att sätta ut kratongen i havet. Det blev i stället i dammen inne på Southern, och det gick ju bra det med.