Just say No!

Prinsessan Bajrakitiyabha Mahidol är mycket engagerad i ungdommar och speciellt anti-drog-projekt. Idag var en ”Just say No”-dag i skolor runt hela Thailand och naturligtvis deltog även skolorna på Lanta.

Först en lååång parad.

Paradens slutstation var parken på Pra Ae och här bjöds det på traditionell thaidans av de unga flickorna och andra uppträden.

Dagen avslutades med en volleyballmatch mellan ”distriktskontoret” Koh Lanta Yai och ”kommunkontoret” Saladan.

Coolt solskydd (?) Jag föreslog att vårt poolteam skulle ha sådana, för de klagar på att det är hett. De var inte så förtjusta. Undrar varför (hahaha).

Laguppställning Koh Lanta Yai. Jarmo fick stå med (längst ut till höger, om nu någon skulle tveka på vem som är vem…) eftersom vi, dvs företaget, sponsrat tillställningen.

Julafton i augusti?

Det vi handlade på IKEA var både en massa smågrejjor och en del möbler, så det kunde vi ju inte ta på flyget. Men IKEA fraktade ner det till oss till en inte försumbar summa. Men det är ju 90 mil och två färjor, så det får man tåla.

Platta paket på terrassen

Rena julafton att packa upp allt.

Sedan hälsade vi på Prae på Black Pearl och hennes gulliga lilla Hugo, 3 månader.

Sverige x 2

I dag har vi varit i Sverige två gånger. Först på Svenska Ambassaden som ju faktiskt är svensk mark och sedan på IKEA som känns som svensk mark. Ambassaden besökte vi bl a för att få våra svenska körkort översatta för att kunna skaffa thailändska körkort. Översättningen måste göras på ambassaden. I och med att vi gör det slipper vi göra teori- och körprov.

Fotoförbud råder både på och utanför ambassaden så fotot nedan är smygtaget medan vi väntade. Syns gör både svenska flaggan och dalahästar :)

IKEA, Bang Na

Priserna är faktiskt högre än i Sverige (även om man inte räknar i baht).

Kassalinjen känns igen va?

Korven och glassen var faktiskt ännu billigare än i Sverige. Drygt 3 kr för korven och 1.50 för glassen.

Vi tog naturligtvis en vända in på Swedish shop, där de säljer svenska matvaror. Tidigare har man där kunnat hitta Abbas sillinläggningar, Wasa knäckebröd, Marabou mjölkchoklad osv. En räddning för svenskar runt om i världen mao.

Tyvärr har IKEA nu slängt ut alla andra märken och säljer enbart sitt eget. Knäckebröd som smakar papp, choklad som liknar den man kan köpa i vilken lokal butik som helst och sill finns öht inte. Nej, nej och åter NEJ! Detta är en stor miss av IKEA. Försäljningen i Swedish shop har enligt uppgift följdaktligen sjunkit rejält. Inte alls konstigt. Det är de äkta varorna man saknar och längtar efter, inte några andra klassens kopior.

Asiatique

Bangkok är kontrasternas stad på många vis. Här ett exempel: moderna skyskrapor med glasfasader och små skabbiga skjul om vartannat.

På väg på floden till den nya stora nattmarknaden Asiatique (http://www.thaiasiatique.com/en/index.php). Man kan ta sig dit landvägen också, men det är ju trevligare med en båttur på Chao Praya.

Av de 15 restaurangerna valde vi att dinera på italienska Capri. Ett val vi inte ångrade. Vilken delikat måltid! Superbt vin, till förrätt blandade cold-cuts (ovan), till huvudrätt en lasagne som inte stod Aons på Black Pearl efter (vilket inte säger lite) och till dessert…

…den mest perfekta Tiramisu jag någonsin ätit. Mmmmm…

Efter middagen gick vi en runda på ”marknaden”. Den blev dock kortare än planerat pga regnet.

Resan tillbaka till hotellet gjorde vi med BTS (sky-train). Smidigt och snabbt och överkomligt pris. De flesta resorna kostar 4-5 SEK.

Gatuhandeln på Sukhumvit road

Sweet Dreams

Provade ett för oss nytt hotell i Bangkok som heter Dream Hotel. Ligger bra till i Sukhumvit-området och nära till sky-train. Visade sig vara ett riktigt bra och extremt prisvärt hotell. Inget myspys men fräckt. Många roliga detaljer.

Hotellets tuktuk som kör dig till skytrain om du inte orkar gå 5 minuter.

Lobbyn

I restaurangen

Krung Thep

I morgon flyger jag upp till Bangkok (Krung Thep på thai) för att möta Göran som äntligen kommer från Sverige. Det har varit lååånga 2 månader själv utan min käre make.

Vi stannar i huvudstaden 4 dagar för bl a ett besök på Asiens största IKEA som öppnade för drygt ett halvår sedan. Behöver lite attiraljer till huset.

Shopping på MBK…

…och besök på den nya stora nattmarknaden Asiatique som ligger vid floden (Chao Praya) står också på agendan.

Ska bli kul att komma till Bangkok igen. Gillar den staden skarpt!

Buddhas ben

Idag har vi fått vara med om något intressant och unikt. För buddhisterna på Lanta och i hela Thailand är det extremt stort. Munkar från Indien kom och överlämnade reliker från den ursprungliga Buddhan (som levde för ca 2500 år sedan) till Koh Lanta. Uppe vid vägfärjorna var en stor mottagningsceremoni och sedan promenerade munkarna med hela följet efter sig till skolan i Saladan, där relikerna ska finnas i tre dagar för allmänt beskådande och sedan kommer de att flyttas till templet i Old Town.

Uppställning pågår

Jag med världens bästa Yah, min kära vän och kollega

Färjan anländer

Khun Kling & Klang var också på plats

Här kommer de då, med Hans Högsta Helighet i mitten

På väg mot Saladan

Ankomsten till Saladan School