Loi Kratong

Vid fullmånen som infaller i november månad (egentligen i den 12:e månaden i Thai lunar calendar, vilket vanligtvis är under november i vår kalender) firas högtiden Loi Kratong som är den mest berömda och vackraste av alla thailändska högtider.

Loi betyder flyta och kratong är en liten ”båt” som man gör av en skiva av bananplantans stam samt dekorerar med bananblad vikta i olika formationer, och vackra blommor och andra dekorationer, samt ett stearinljus och 3 rökelsestickor. Vid midnatt skjuter man sedan ut sin kratong i vattnet och ser den flyta iväg. Innan man sätter den i vattnet lägger man i en bit nagel, ett hårstrå samt ett mynt och tänder ljuset och rökelsen. Ceremonin är en hyllning till vattenandarna och botgörelse för alla synder. Detta är såklart väldigt vackert, speciellt om det är många kratonger. Det är en stor buddhistisk högtid och firas överallt i Thailand.

Precis som förra året träffades vi ett gäng elever och lärare på skolan, och gjorde våra egna kratonger. Receptionisten på skolan, Nita, skaffade alla bananblad och blommor och övriga dekorationer och visade oss sedan hur vi kunde vika bananbladen i olika former och dekorera våra kratonger.

Till skillnad från i fjor, då vi åkte över till Old Town på östkusten, stannade vi i år på vår sida av ön. Dock var det för mycket vågor, så det var omöjligt att sätta ut kratongen i havet. Det blev i stället i dammen inne på Southern, och det gick ju bra det med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>