Songkran 2012 – Gott Nytt År!

I helgen firades Songkran, det thailändska nyåret. Första dagen, den 13:e går världensstörsta vattenkrig av stapeln. Vi deltog inte i år, även om det är himla kul. Vårahyresgäster flyttade ut på fm och vi prioriterade att flytta hem, vi ville inte vänta en endaste dag till. Vår packning skulle Henrik hämta i bilen lite senare, så den skulle komma hem torr. Vi gav oss hemmåt i förväg för att plocka fram våra saker från vårt privata skåp, där vi förvarar allt sån’t som hyresgästerna inte ska få använda. Vi var naturligtvis förberedda på att bli genomvåta på vägen, så vi hade ombyte med oss i en platspåse. Och våta blev vi… (Jag satt bak och Göran körde, därför blev bilderna lite suddiga)

En postering fanns utanför vårt område 

Förra gången vi var med på Songkran var 2008. Jag norpar min egen text och bild från Resedagboken:

I söndags firades det thailändska nyåret, Songkran. Redan på 40-talet synkroniserade man årsskiftet med väst dvs 31/12, men firandet gör man ändå den 13/4 (thailändare missar inte frivilligt en anledning att ha kul).

Firandet innebär bl a att man kastar vatten på varandra vilket innebär lycka och att man renar sig inför det nya året. Från början har det säkert varit att man stänker vatten, men numera har det utvecklat sig till regelrätt vattenkrig på hög nivå.

Saladan var rena krigszonen. Från början hade vi med oss några vanliga fjuttiga vattenpistoler när vi skulle in till Saladan och äta lunch, men vi insåg ju snabbt att de kom vi inte långt med. Nej, här var det rejäla doningar som gällde, så det fick vi inhandla och sedan ge oss in i leken.

Vi åkte också runt på flaket på Henriks bil tillsammans med hans flickväns döttrar och stora tunnor med vatten som vi kastade på folk (vattnet alltså – inte tunnorna). Och vi fick naturligtvis lika mycket tillbaka. Vi var totalt dyngsura större delen av dan.

Alla var på strålande humör och skrattade och hade roligt. Thailändare och faranger, unga som gamla, i en enda stor vattenfest! Sanuk!!!

Familjen Lebert utanför vårt Café Nostalgie.

Hur många får plats på en tuktuk? Svar: hur många som helst…

Vi har hört att det mesta firandet sker i Bangkok och i Chiang Mai i norra Thailand. Där håller man tydligen på i flera dagar med vattenkriget, men vi tyckte det var alldeles lagom med en dag.

Nästa år ska vi vara med igen…var så säker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>